Experimenten met zzp-pensioen op stapel

27 jan 2020


Er is in 2019 geen pensioenplicht voor zzp’ers in het pensioenakkoord opgenomen, maar dat wil niet zeggen dat de kous af is. Twee pensioenfondsen gaan toestemming vragen aan minister Wouter Koolmees om pensioen aan te bieden aan zzp’ers.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn wil pensioen aanbieden voor zzp'ers in de culturele sector. Ook pensioenfonds Bouw komt met een plan voor zzp-pensioen. Tot nu toe mogen deze fondsen alleen pensioen aanbieden aan werknemers in loondienst.

Experimenteerwet
Directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) zegt tegen het Financieele Dagblad: ‘Het is niet gelukt om daarover afspraken te maken in het pensioenakkoord. Toen dachten we: dan gaan we nu zelf.’ Minister Koolmees moet zich gaan buigen over een Experimenteerwet om de plannen mogelijk maken. Hij wil wel dat er voldoende draagvlak is onder zzp'ers.

Pensioenpremie
Het is de bedoeling dat zzp'ers bij PFZW een pensioenpremie van 3% van hun omzet betalen. Opdrachtgevers dragen dan ook 3% bij. Volgens het fonds zijn opdrachtgevers daar enthousiast over.

Andere manieren
Los van deze plannen, zijn er een aantal andere manieren voor zzp’ers om pensioen op te bouwen. Lees ze op Finfin.nl en bespreek met uw financieel adviseur welke het beste bij u en uw bedrijf past.


Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.

 

Bron: Finfin van Adfiz