Hoe bouwen collega ondernemers hun pensioen op?

15 apr 2020


Een kijkje in de keuken
De meeste ondernemers geven aan dat zij graag hun pensioen willen regelen, maar toch verdiept meer dan de helft van alle ondernemers zich niet in hun financiële toekomst. Ben jij benieuwd hoe je collega-ondernemers die wel maatregelen hebben genomen het aanpakken? Finfin van Adfiz biedt een kijkje in de keuken.

Directeur-grootaandeelhouders (dga's)
Sinds 2017 kunnen directeur-grootaandeelhouders (dga’s) niet langer pensioen in eigen beheer opbouwen (PEB). 2 op de 3 dga's bouwt nu pensioen op via de verzekeraar of een pensioenfonds. Ook houden relatief veel dga's privébeleggingen aan met het oog op een toekomstig pensioen.

Zelfstandig ondernemers algemeen
De meeste zelfstandig ondernemers bouwen hun pensioen op door geld te storten bij een verzekeraar of bank voor een lijfrente. Zij maken regelmatig een bedrag over (dit geldt voor 4 op de 10 ondernemers).
Voor de meeste ondernemers geldt dat zij zich bij het aangaan van pensioenverplichtingen sterk laten leiden door de adviezen van hun adviseurs. Vooral de accountant en de financieel adviseur spelen een belangrijke rol.

Zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp'ers)
Zelfstandig ondernemers zonder personeel bouwen hun pensioen op door te sparen of te beleggen (37%) of door te investeren in hun eigen woning (33%) waar ze op latere leeftijd van hopen te profiteren. Aangesloten zijn bij een pensioenfonds komt met 27% op de derde plaats.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.


Bron: Finfin van Adfiz