Hoe kunt u schade door het weer voorkomen?

18 mrt 2020


Schade kan u duur komen te staan. Mede omdat schade die u zelf kon voorkomen meestal niet verzekerd is. Zonde! Er zijn veel dingen die u kunt ondernemen om schade door storm, water, vrieskou en brand te voorkomen of te verminderen.

Bescherm uw cv-installatie
Ook uw radiatoren kunnen bevriezen. Zet de thermostaat in de winter nooit lager dan 10 graden en laat alle radiatoren de hele winter openstaan. Ook als u op vakantie gaat of voor langere tijd uw huis verlaat.

Veeg uw schoorsteen
Een gezellige open haard in uw huis? Laat uw schoorsteen voor u de open haard aansteekt nog schoonvegen. Dat kan een woningbrand voorkomen.

Verschoon het filter van uw afzuigkap
Zorg dat u het filter van uw afzuigkap regelmatig verschoont. Er blijft namelijk veel vet in deze filters hangen die hierdoor makkelijk vlam vatten.

Check uw dak en dakgoot regelmatig
Met alle vallende bladeren ligt uw dakgoot snel vol en dat vergroot de kans op verstoppingen en overstromingen. Check regelmatig uw dakgoot en houd deze schoon. En als u dan toch op uw dak let, kijk dan ook meteen of er geen dakpannen los liggen. Schade die ontstaat door een verstopte dakgoot is niet meer verzekerd.

Ruim uw tuin en/of balkon op
Berg uw tuinmeubels op, verwijder losse onderdelen en kijk grote bomen na. Haal alles weg wat los is of makkelijk los kan raken en daardoor schade zou kunnen veroorzaken.

Parkeer uw auto veilig
Is er harde wind of een stevige bui voorspelt? Parkeer uw auto op een veilige plek. Dus niet naast een boom of op een dijk.

Houd uw huis tochtvrij
Ramen open tijdens een regenbui? Dat kan veel waterschade veroorzaken. Net als de harde wind die dan binnen kan komen en deuren te hard dicht slaat. Houd uw huis tocht- en regenvrij.

Plaats een bliksemafleider
Als u niet in de stad of in de buurt van hoge gebouwen of masten woont is het raadzaam om een bliksemafleider op uw huis te plaatsen. Een bliksembeveiliger kan u helpen bij de keuze van een bliksemafleider en het aanleggen ervan.

Hang brandmelders op
Hang brandmelders op plekken in huis waar de kans op brand groot is. Bijvoorbeeld in de keuken, hal en woonkamer. Zo word u op tijd gewaarschuwd als er brand of rookontwikkeling is.
En als u dan toch met de brandmelders bezig bent, kijk dan meteen naar ruimtes waar koolmonoxide kan onstaan en hang daar koolmonoxidemeters op.

Zet apparaten die u niet gebruikt uit
Dit voorkomt het doorbranden van uw apparaten en verkleint de kans op brandschade (en u bespaart meteen op de energierekening!)

Bij onweer: trek telefoon- en internetkabels los en haal stekkers uit het stopcontact
Als de bliksem inslaat kunnen de stoppen doorslaan of –branden. Haal alle stekkers uit de stopcontacten en schakel de hoofschakelaar uit om brand in elektrische apparaten te voorkomen. Haal ook telefoon- en internetkabels los. Want als bliksem inslaat in de telefoon- en internetkabel bij u in de omgeving kan er via de kabels brand ontstaan in uw huis. Hiervoor hoeft de bliksem niet in uw huis te slaan.​

Laat uw auto niet onbemand ontdooien
Vlak voordat u echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Kan, maar laat uw auto daarbij niet onbemand achter. U bent niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat.

Houd de waterleidingen vorstvrij
De hoofdkraan en watermeter zijn het belangrijkst om te beschermen tegen de vorst. Met name in de kruipruimte is de kans op bevriezing groot. Pak de watermeter en hoofdkraan goed in en isoleer de leidingen.

Sluit de buitenkraan af
Een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan dan voor de vrieskou af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen.


Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 - 39 99 99 of info@frovdw.nl.

 

Bron: Finfin van Adfiz