Je eerste baan: wat komt daar allemaal bij kijken?

21 apr 2022


Waar moet je allemaal op letten wanneer je aan je eerste baan begint?

Je bent afgestudeerd en je start met je eerste echte baan. Elke maand een vast salaris. Ook zijn er een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden afgesproken. Waar moet je rekening mee houden?

Collectieve zorgverzekering
Veel bedrijven beschikken over een collectieve zorgverzekering. Dat levert een inkoopvoordeel op, en zo kunnen de werknemers zich voordeliger en vaak ook beter verzekeren.
Kijk echter altijd goed of de collectiviteit ook voor jou als individu de beste oplossing is. Breng je zorgwensen in kaart en maak een vergelijking met andere verzekeringen.

Pensioenopbouw
Misschien niet iets waar je nu al aan denkt, maar het opbouwen van pensioen is een heel belangrijke arbeidsvoorwaarde. In veel sectoren is dat verplicht omdat er een bedrijfstakpensioenfonds is.
Andere sectoren zijn er vrij in of ze hun werknemers wel of geen pensioen aanbieden. Doet jouw nieuwe werkgever dat niet, dan is het zaak om zelf iets op te bouwen. Meld ook altijd een eventuele partner aan bij de pensioenuitvoerder. Mocht jou namelijk iets overkomen, dan wordt er aan hem of haar een partnerpensioen uitgekeerd.

Toeslagen
Ontving je altijd zorgtoeslag, dan kan een eerste baan daar verandering in brengen omdat je inkomen omhoog gaat. Je moet dit zelf melden bij de Belastingdienst. Doe je dat niet, dan ontvang je de toeslag onterecht en krijg je soms pas na een jaar de onwelkome boodschap dat je een (groot) bedrag moet terugbetalen.

Heb je twijfels of vragen over bepaalde zaken rondom je eerste baan? Schakel dan een financieel adviseur in om vervelende verrassingen te voorkomen.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. We zijn je graag van dienst!

Bron: Finfin van Adfiz