Registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen

04 dec 2020

Met ingang van 1 januari 2021 wordt de registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen ingevoerd.

Informeer ons op tijd!
Indien uw (land)bouwvoertuig valt onder de kentekenplicht is het voor een adequate verzekeringsdekking van belang dat u de meldcode en het kenteken zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Wij krijgen geen automatische melding vanuit het RDW, het is uw verantwoordelijkheid om dit aan ons door te geven. U moet uw (land)bouwvoertuig immers op kentekenniveau verzekeren, net als andere voertuigen.

Kentekenplicht
Als een (land)bouwvoertuig valt onder de registratieplicht, moet er in veel gevallen ook een kentekenplaat op. Er is een overgangsperiode voor wat betreft de kentekenplicht voor bestaande (land)bouwvoertuigen. Als deze in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021 hoeven deze tot 1 januari 2025 alleen een kentekenplaat te voeren als ze harder rijden dan 25 km/h of als ze een ontheffing nodig hebben. Vanaf 31 december 2024 moet op elk geregistreerd (land)bouwvoertuig een kentekenplaat.

Registratieplicht
Bestaande (land)bouwvoertuigen die in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021, kunnen vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 zonder keuring geregistreerd worden bij de RDW. Vanaf 1 januari 2022 kan deze registratie ook nog, maar dan zal het (land)bouwvoertuig gekeurd moeten worden, met de daarbij behorende kosten.
Nieuwe (land)bouwvoertuigen die na 1 januari 2021 in gebruik worden genomen moeten geregistreerd worden bij de RDW. Dit kan alleen als het (land)bouwvoertuig de juiste (type)goedkeuring heeft waarmee wordt aangetoond dat aan de technische voorschriften wordt voldaan.

Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen op de registratie- en kentekenplicht. Dit kan ook afhankelijk zijn van bepaalde specificaties van het (land)bouwvoertuig. De RDW heeft een beslisboom gemaakt om dit voor u te verduidelijken. Tevens vindt u op de website van de RDW verdere informatie over de registratieplicht, de kentekenplicht en de verplichte APK keuringen (vanaf mei 2021).

Meer informatie?
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan gerust contact mt ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl​. Wij zijn u graag van dienst!


Bron: RDW