Vakantie! Wat verzekert u wel en niet?

11 aug 2020

 

Op vakantie kunnen zich ongemakken voordoen die u niet verwacht. Dit kan u onverhoopt geld gaan kosten. Bepaal daarom voor u vertrekt wat uw risico’s zijn, of u daarvoor bent verzekerd en of u niet dubbel bent verzekerd!

Ziekte of ongelukken
Tijdens de vakantie kunt u medische hulp nodig hebben. Via de basiszorgverzekering bent u in het buitenland net zo verzekerd als in Nederland en gelden de Nederlandse voorwaarden en tarieven. Dat wil zeggen: de verzekering vergoedt de zorgkosten tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Geen verrassingen en duurdere zorgkosten ook dekken? Kies bij uw reisverzekering dan voor het meeverzekeren van medische kosten.

Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan is extra bijverzekeren voor medische kosten op reis niet altijd nodig. Controleer goed wat uw reis- en/of ziektekostenverzekering vergoedt en wat de maximale vergoedingen zijn. Zo weet u of u voldoende bent verzekerd!

Spullen gestolen
Bij een doorlopende reisverzekering bent u verzekerd voor diefstal op vakantie. U kunt hiervoor uiteraard ook een kortlopende reisverzekering afsluiten. Check thuis de voorwaarden, zoals eigen risico of voor welke landen de dekking geldt. Zijn er spullen van u gestolen, doe dan altijd aangifte van diefstal op het politiebureau. Het bewijs van aangifte moet u tonen aan uw verzekeraar.

Annuleren
Stel dat u door ziekte of een sterfgeval niet op vakantie kunt of u de vakantie vroegtijdig moet afbreken. U kunt ervoor kiezen dit risico te lopen. Maar wat als u uw vakantie later wilt inhalen en u hebt daar niet voor gespaard? Met een annuleringsverzekering krijgt u de reissom vergoed. Let op! Ook uw reisverzekering is van belang als u op uw vakantieadres de vakantie moet annuleren, bijvoorbeeld voor repatriëringskosten. Maar ook als u bijvoorbeeld bij een sterfgeval acuut terug naar huis wilt, kan het zijn dat de kosten van terugkeer hoog zijn. Deze kosten worden niet gedekt door de annuleringsverzekering, maar door de reisverzekering. Het kan per verzekeraar verschillen hoeveel zij vergoeden.

Autopech
Vaak bieden dealers bij een auto jonger dan drie jaar een mobiliteitsgarantie aan binnen Europa. Hiermee bent u dus verzekerd bij pech onderweg. Is uw auto ouder, maar hebt u wel een volledige casco autoverzekering, dan kan het zijn dat hier een buitenlanddekking en dus een dekking voor pechhulp bij zit. Soms geldt die dekking alleen in geval van ongevallen. Ook kan het zijn dat het ontvangen van hulp bij pech onderweg is gedekt via uw lidmaatschap bij een pechhulpdienst. Mocht dit allemaal niet het geval zijn, dan kunt u uw  auto ook nog apart verzekeren voor pechhulp, zodat u bij pech hulp onderweg een vervangende auto of repatriëring van uw auto naar Nederland ontvangt.

Gaat u, naast uw zomervakantie, vaker per jaar op vakantie? Een doorlopende reisverzekering kan in dat geval goedkoper zijn. Eventueel kan een adviseur voor u berekenen of u hiermee geld kunt besparen.

 

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.

 

Bron: Finfin van Adfiz