Wat te doen als u slachtoffer bent van cybercriminelen?

30 jan 2020

 

Als u te maken heeft met een cyberaanval, datalek of andere vorm van cybercrime, kunt u onderstaand stappenplan volgen:

 1. Verbreek direct de internetverbinding wanneer er bijvoorbeeld een cyberaanval plaatsvindt. Zo voorkomt u verdere verspreiding van gegevens.
 2. Informeer de IT-afdeling van uw bedrijf of laat iemand naar de computer/telefoon kijken waarop de aanval is gepleegd. Scan de computer vervolgens op malware. Malware kan verwijderd worden maar het is beter om geen risico te nemen en het systeem opnieuw te installeren. Check ook of de malware zich verder heeft verspreid.
 3. Maak indien mogelijk een back-up van uw bestanden. Zet back-ups pas terug als het probleem 100% verholpen is.
 4. Blokkeer eventuele betaalrekeningen en informeer de bank zodat zij extra alert zijn op verdachte activiteiten op de rekening. Verander bij phishing ook de wachtwoorden. Gebruik sterke wachtwoorden. Sterke wachtwoorden bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Gebruik daarnaast niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord en sla deze niet automatisch op.
 5. Cybercrime is strafbaar. Doe daarom altijd aangifte bij de politie. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844 of bij de lokale politie. Het is aan te raden om te vragen of een digitaal expert aanwezig kan zijn tijdens de aangifte.

Cybercrime voorkomen
Om cybercrime te voorkomen moet de digitale veiligheid sterk verbeterd worden. Wat kunt u doen om de kans op deze vorm van criminaliteit te minimaliseren? Hierbij geven wij u 10 tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van internetcriminelen: 

 1. Zorg voor goede antivirus software. Door middel van goede antivirus software identificeert u op tijd een virus en kunt u erger voorkomen.
 2. Installeer regelmatig software-updates. Is er een software-update beschikbaar? Installeer deze dan direct. Door gaten in de oude software is het voor internetcriminelen soms makkelijk toe te slaan.
 3. Gebruik sterke wachtwoorden. Kies voor sterke wachtwoorden: dit maakt het voor criminelen een stuk moeilijker om in te breken. Sterke wachtwoorden bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Gebruik daarnaast niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord, maar varieer hierin. Indien internetcriminelen uw wachtwoord achterhalen, krijgen ze hierdoor niet direct toegang tot al uw accounts.
 4. Open geen berichten en bestanden van verdachte afzenders. Controleer altijd de afzender van de e-mail die u opent. Is dit een onbekend e-mailadres? Ziet de afzender er verdacht uit? Open de e-mail dan niet.
 5. Klik niet zomaar op vreemde links. Virussen worden vaak verspreid door middel van links. Ontvangt u ongewenste e-mail met een link daarin? Open de link dan niet en verwijder de e-mail. Open nooit ongevraagde bijlages.
 6. Controleer altijd de URL en het certificaat. Een slotje voor de URL toont aan of het een SSL beveiligde website is. Dan weet u zeker dat u een veilige website bezoekt.
 7. Maak een back-u. Maak altijd een back-up van uw belangrijke bestanden. Gaat het een keer mis? Dan heeft u te allen tijde een reservekopie.
 8. Voor bedrijven: Bespreek de risico’s met uw personeel. Maak uw personeel bewust van de risico’s en gevaren van cybercrime en maak concrete afspraken over de omgang met klantgegevens. Stel duidelijke procedures en richtlijnen op.
 9. Voor bedrijven: Betaal geen losgeld. Wordt er gevraagd om losgeld? Dan lijkt dit vaak de makkelijkste oplossing om weer bij uw bestanden te komen. Toch raadt de politie dit ten zeerste af. Dit lokt namelijk nieuwe aanvallen uit en bovendien heeft u niet de garantie dat u weer bij uw bestanden kunt. Vaak is het virus ook op een andere manier te verwijderen. Doe altijd aangifte bij de politie wanneer criminelen proberen toe te slaan.
 10. Voor bedrijven: Denk na over een mogelijke verzekeringsdekking. U kunt zich verzekeren tegen cybercrime.


Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.

 

Bron: Finfin van Adfiz