Wees in corona-crisis beducht voor de cybercrimineel

20 mrt 2020

 

Iedereen is gefocust op het laatste nieuws over de coronacrisis en reageert gretig op elk nieuwtje. Cybercriminelen maken daar handig gebruik van. En dat zal nog wel even duren. Let dus goed op, voordat u op een linkje op bijlage klikt.

Thuiswerkers
Nu extra veel mensen thuiswerken is de verwachting dat cybercriminelen hun slag zullen slaan om toegang te krijgen tot digitale systemen en netwerken. Het Nationaal Cyber Security Centrum geeft op deze pagina veel tips aan bedrijven en medewerkers over onder andere veilige verbindingen en sterke wachtwoorden. Ondernemers kunnen ook het Digital Trust Center raadplegen, met allerlei tips voor MKB-bedrijven.

Bankpassen die vervallen
Er gaan sms-berichten en emails rond, zogenaamd afkomstig van banken die waarschuwen dat bankpassen in quarantaine gaan of vervallen vanwege het corona-virus. De Rabobank zou zelfs een antibacteriële bankpas introduceren. Onzin natuurlijk. Ga niet in op deze berichten en klik niet op linkjes en bijlagen.

Envelop met geld aan de deur
In een Zuid-Hollandse gemeente ging een brief rond, zogenaamd verstuurd door de lokale gemeente, waarin bewoners voedselpakketten konden bestellen. Die moesten betaald worden door een envelopje met contant geld aan de voordeur te hangen, waarna het pakket op de stoep zou worden gezet.

Fake-coronavirus-wereldkaart
Er circuleert een nep-wereldkaart waarop het aantal wereldwijde infecties met het coronavirus (COVID-19) te zien zou zijn. Internetgebruikers die de kaart bezoeken, worden vervolgens geïnfecteerd met malware die gevoelige informatie steelt die in de browser is opgeslagen zoals inloggegevens en creditcardnummers.

Coronamails uit naam van RIVM en WHO
Er gaan e-mails rond die afkomstig lijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze beloven een update over corona, maar zijn bedoeld om de ontvangers te besmetten met malware of persoonlijke gegevens te vergaren. Ook de naam en het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden misbruikt, om bijvoorbeeld geld in te zamelen. Of er wordt een mail gestuurd met een link naar een website met de laatste informatie over het coronavirus. Maar ook hier zitten oplichters achter. Ga er van uit dat dergelijke organisaties u niet rechtstreeks mailen.

Nep-webshops
Via malafide webshops worden mondkapjes en handgels verkocht maar uiteraard nooit geleverd. Lees hier hoe u deze shops kunt leren herkennen.

 

Heeft u vragen of wilt u extra informatie? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.

 

Bron: Finfin van Adfiz