Werkgever kan extra kosten thuiswerken fiscaal voordelig vergoeden

25 aug 2020


Werkgever kan extra kosten thuiswerken fiscaal voordelig vergoeden
Als ondernemer heb je er vast al vragen over gehad van medewerkers: worden extra kosten van thuiswerken ook vergoed? Het Nibud heeft becijferd dat thuiswerken gemiddeld € 2 per dag per persoon extra kost. Bij een vijfdaagse werkweek loopt dat op naar € 43,30 per maand. Werkgevers kunnen hiervoor de vrije ruimte van de werkkostenregeling inzetten.

In het begin van de coronacrisis stond niemand er echt bij stil, maar nu veel mensen al bijna een half jaar thuiswerken wordt de vraag vaker gesteld: wie gaat dat betalen? De koffie, de stroom, de verwarming.

Het Nibud heeft gekeken naar de vraag wat thuiswerken nu werkelijk aan extra kosten met zich meebrengt. De volgende zaken heeft Nibud berekend:

  • Elektriciteitsverbruik
  • Waterverbruik
  • Gasverbruik
  • Koffie/thee (6 kopjes per werkdag)
  • Wc-papier
  • Afschrijving van bureau en stoel

Kleine bedragen
Het zijn kleine bedragen die niet opvallen, maar op jaarbasis gaat het toch al gauw om € 440 extra, zo benadrukt het Nibud. In veel huishoudens zal de energienota tegenvallen. Aan de andere kant zijn er mogelijk ook besparingen voor de werknemer, bijvoorbeeld in reiskosten. Het advies van Nibud aan werknemers is om ook hier rekening mee te houden en om met hun baas te overleggen of en hoe zij voor extra kosten een vergoeding kunnen krijgen.

Fiscaal
Medewerkers kunnen niet zelf deze kosten aftrekken bij de jaarlijkse belastingaangifte. Werkgevers hebben meer mogelijkheden. Zij kunnen er de zogenoemde vrije ruimte van de werkkostenregeling voor inzetten. Die vrije ruimte is vanwege de coronacrisis voor 2020 verruimd van 1,7 procent naar 3 procent voor de eerste vier ton aan loonsom van de werkgever. Dat is in eerste instantie gedaan zodat je als ondernemer iets extra’s voor je personeel kunt doen in deze bijzondere tijd, zoals het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon. Maar de verruiming kan dus ook worden ingezet voor een thuiswerkvergoeding.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.

Bron: Finfin van Adfiz